subscribe: Posts | Comments

Američki ambasador u Srbiji otvorio seminar za hrvatske i srpske studente o modernom liderstvu

0 comments
IMAG0188
Američki ambasador u Beogradu Michael D. Kirby i Stacey Kennedy, predsjednica Američke gospodarske komore u Srbiji, u razgovoru sa studentima polaznicima programa Modern Leadership in the Making.
Što čini dobrog vođu u današnje doba? – pitanje je na koje će odgovor dobiti studenti iz Hrvatske i Srbije kroz program Modern Leadership in the Making koji se održava u te dvije zemlje.
U srijedu je u istraživačkoj stanici Petnica u Srbiji započeo prvi dio programa namijenjenog studentima iz Hrvatske i Srbije na kojem će se imati priliku upoznati s osnovnim principima modernog liderstva, tehnikama komunikacije, lobiranja, poduzetništva, fundraisinga te uloge znanosti u društvu i javnim politikama. Projekt je financijski podržala Američka ambasada u Zagrebu, a organizatori su Institut sinergije znanosti i društva iz Čakovca i Istraživačka stanica Petnica.
Na ceremoniji otvorenja gosti su bili američki ambasador u Beogradu Michael D. Kirby, koji je i za studente održao predavanje, Stacey Kennedy, predsjednica Američke gospodarske komore u Srbiji, Srđan Verbić, ministar edukacije, znanosti i tehnologije u Vladi Srbije, te Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.
Ambasador Kirby kroz svoje je predavanje istaknuo bitne čimbenike koji odlikuju modernog vođu, a između ostalog naglasio je artikuliranost vlastite ideje i vizije, motivaciju zaposlenika da dobro rade svoj posao, te odgovornost prema njima. Važno je uvijek govoriti istinu i biti iskren prema svojim zaposlenicima, ukazati na pogreške i usmjeravati ih, rekao je Kirby. Studentima je poručio da je vrlo važno naučiti učiti, te da će se kroz cijeli svoj život susretati s novim stvarima koje će ih unaprijediti i koji će im otvoriti nove vidike. Također je poručio da je bitno voljeti raditi s ljudima, te biti što je više moguće informiran.
Predsjednica Američke gospodarske komore Stacey Kennedy je sa studentima podijelila svoja vlastita iskustva o svijetu poduzetništva, te ispričala motivacijsku priču o svom uspjehu i ranim počecima u karijeri. Istaknula je kako su je roditelji od malih nogu učili poduzetništvu, te da je vrlo važno investirati novac u različite stvari i tako stvarati profit. Budućim liderima poručila je da je ponekad potrebno preuzeti rizik, donositi teške odluke, te ne biti demotiviran vlastitim neuspjehom, jer je iskustvo koje se dobije neprocjenjivo za buduće poslove i projekte kojima će se tijekom života baviti.
Prvi dio programa održava se u poznatoj Istraživačkoj stanici u Petnici od 3. do 8. lipnja, a nastavlja se u Čakovcu od 26. do 31. kolovoza.
Na program Modern Leadership in the Making primljeno je po 15 studenata iz Hrvatske i 15 iz Srbije raznih profila, od prirodn ih znanosti, elektrotehničkih, medicinskih pa do društvenih i humanističkih, kako bi kroz edukativna predavanja političara, poduzetnika, znanstvenika i drugih stručnjaka učili o principima na kojima počiva dobro vođenje tvrtke, organizacije ili javnih politika.
IMAG0198
Radionica u sklopu programa modernog liderstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *