subscribe: Posts | Comments

Znanje i tehnologije su jedini resursi koji će nas izvući iz krize

0 comments

Što odlikuje modernog lidera i čega se treba držati objasnio je profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Beogradu i bivši potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus, koji je za sudionike programa Modern Leadership in the Making u Petnici održao edukativno predavanje iz područja ekonomije i poduzetništva.

LabusLabus je istaknuo kvalitete i paradigme koje odlikuju moderno vodstvo. Jedna od kvaliteta svakog uspješnog lidera je da razumije svoje zaposlenike, odnosno da s njima komunicira istim profesionalnim jezikom. Vrlo je važno za svakog budućeg poduzetnika da prepozna paradigmu prostora i vremena u kojem se nalazi, te da prati razvoj znanosti i tehnologije, jer u današnje vrijeme ključ uspješnosti leži u prilagodbi poslovanja modernim tehnologijama.

Profesor je studente upoznao s osnovnim konceptima mikro i makro ekonomije, te diskutirao o vrijednosti novca i što je on uopće danas, navodeći primjer SAD-a koji mjesečno ’emitira’ 40 do 45 milijardi dolara mjesečno na strana tržišta u obliku raznih kredita i zaduženja.

Istaknuo je činjenicu da se svijet promijenio, te da je izolacija neke zemlje danas gotovo nemoguća, jer izolacija znači propast. Bazirajući se na našu regiju, profesor je rekao da su vrlo važni resursi, na primjer Hrvatske koja ima more kao vrlo vrijedan resurs. No ono što je najvažniji resurs je znanje i razvoj novih tehnologija, što je više puta istaknuto tijekom predavanja.

No napretkom tehnologije također dolazi i do socijalnih promjena, u vidu načina proizvodnje dobara, što je oslikano u rečenici “Roboti će pojesti ljude”, kao parafraziranje još poznatije rečenice “Ovce su pojele ljude”, referirajući se na industrijsku revoluciju u Velikoj Britaniji.

Znanje dolazi kao posljedica obrazovanja, a Labus je napisao pet smjernica koje bi bile idealne za proći tijekom obrazovanja. Profesor preporuča barem jedan razred srednje škole završiti u stranoj zemlji, zatim završiti fakultet u matičnoj zemlji, te ponovni odlazak na diplomski studij ili doktorat u inozemstvu. Nakon tako dobivenog znanja povratak u zemlju je ključ u stvaranju atmosfere u kojoj će matična zemlja postati bogatija za obrazovaniji kadar koji će surađivati sa svijetom, kao posljedica obrazovanja, veza i poveznica s profesorima i kolegama na stranim sveučilištima.

Kakva će biti budućnost ostaje na nama. Uslužni sektor nije rješenje, već je znanje jedino oružje u borbi protiv nezaposlenosti, recesije, krize i teškog gospodarskog i financijskog stanja u kojem se zemlje regije nalaze.

Autor: Tomislav Donđivić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *